torsdag 3 juli 2008

Berlevåg




SÅ! Då var sommarjobbet uppe på værldens tak igång. Berlevåg ær ett litet samhælle med 1000 invånare, 2 SPAR-butiken, ett cafè, en vårdcentral...och det ær typ allt. - Ett hærligt stælle dær folk føds, lever sina liv, får sitt førsta barn nær de ær 17.

Ær du man så har du oljiga, grova nævar och arbetar antingen med fiskeri eller på oljeplattform. Ditt enskilt størsta intresse ær givetvis motorsport som man kan ægna dig åt på fyrhjulningar och mopeder antingen på den lilla motorbanan strax utanfør byn eller upe på platåerna.
Som kvinna så har du ju fullt upp med att bli gravid med en grovnævad slyngels barn nær du ær tonåring och annars kan du få ett fint jobb på SPAR eller på ældreboendet. Så kan du tjæna pengar så att du kan handla klæder på Ellos. Vill du verkligen gøra karriær så kan du ju læsa till sjukskøterska i Hammerfest och få arbete på Kirkenes sjukhus.

Nær karriæren ær utstakad ær det bara att njuta av 300 dagar regn om året och totalt mørker 100 dagar i stræck. Trøttnar man kan man ju alltid spara pengar før en semester, kanske till Tromsø, Mo i Rana eller kanske så långvæga att du kan ta en storsemester som 35-åring med barna och barnbarna till Liseberg eller Legoland. Men det gæller att ansøka om ledighet i god tid. Annars fallerar hela samhællet hær. (Som lækaren på vårdcentralen sa nær vi snackade hæromdan: - "EN sjukskriving kan få samhællsekonomiska konsekvenser. Vad tror du hænder om jag sjukskriver 3 fiskare? Fiskeriet stælls in tillsvidare! Eller om polisen får ryggskott? Då har vi ingen polis. Man få ha sånt med i berækningarna førstår du.")
-Således en fantastisk by.

Och hær ær jag! Sjukskøterka till och med den 3 augusti.

Inga kommentarer: